Hopp til hovedinnhold
Artikkel

«Bruken av fossil energi er den viktigste grunnen til at jorda blir varmere. Hvis vi skal kutte utslippene og fase ut fossil energi med fornybar, trenger vi kraftkabler.»

Det sier Gaute Eiterjord, leder for Natur og Ungdom. Sammen med ungdomspolitikere fra AUF, Unge Høyre og Grønn Ungdom dro han til Storbritannia for å lære mer om det britiske kraftmarkedet og kraftutveksling.

Publisert 14.11.2019

Initiativtaker til turen var NorthConnect, som har søkt om å få bygge en kraftkabel mellom Norge og Skottland.

I tillegg til Gaute, var Daniel Skjevik-Aasberg fra Unge Høyre, Nora Heyerdahl fra Grønn Ungdom og Agnes Viljugrein fra AUF med på turen. Alle har et sterkt klimaengasjement.

-Det haster med å løse klimakrisen, sier de.

«Klimakrisen er global»

For Daniel Skjevik-Aasberg fra Unge Høyre er internasjonalt samarbeid avgjørende for at vi skal klare å løse klimakrisen.

- I Norge er vi veldig heldige fordi vi kan produsere både vannkraft og vindkraft. Men klimakrisen er global og når vi har så mye kraft og kan produsere mer, da må vi samarbeide med landene rundt oss. Kraftutveksling gjør det mulig å kutte utslipp, også utenfor Norge, sier han, og legger til:

-Å hjelpe andre land med den grønne omstillingen er bra næringspolitikk, energipolitikk og klimapolitikk. I tillegg er det solidaritet i praksis. Da sier det seg selv at vi må gjøre det.

«Vi har ikke tid»

Verdens land har forpliktet seg til å innføre tiltak for å begrense global oppvarming til ikke mer enn to grader. Det krever omfattende klimatiltak. Et tiltak kan være kraftutveksling, som gjør at fornybar kraft kan erstatte fossil kraft.

-Vi har ikke tid til at Storbritannia skal skru på gasskraftverkene sine hver gang det ikke blåser. Dette kan erstattes med ren energi fra Norge, sier Nora Heyerdahl fra Grønn Ungdom.

-Det fine med kraftutveksling fra et naturvernstandpunkt, er at hvis alle land skal prøve å fikse dette selv, så må vi bygge ut mye mer kraft enn det vi egentlig trenger, legger Gaute Eiterjord til.

Industrien er viktig

I Arbeiderpartiet er debatten om kraftutveksling omstridt, men Agnes Viljugrein i AUF ville likevel være med på studieturen for å forstå mer av hva kraftutveksling betyr for norsk industri, og hvordan det kan redusere klimagassutslipp.

- Vi er ikke i en situasjon der vi har mulighet til å tenke enten eller. Det haster med å løse klimakrisa, og industrien er en del av løsningen. Derfor må vi spørre oss selv hva vi må gjøre for å lykkes med begge deler, og kraftutveksling er en del av svaret, sier Viljugrein.

Her kan du lese mer om Agnes' tanker rundt norsk kraftproduksjon og viktige klimatiltak som kraftutveksling, industriutvikling og elektrifisering.

Hun besøkte senere også Alcoas aluminiumsverk i Mosjøen.

-Debatten om kraftutveksling er veldig betent. Jeg tror det er mulig å satse både på industriutvikling, elektrifisering og kraftutveksling. Men vi trenger en mer nyansert debatt, sier hun.

Kan kutte 2 millioner tonn CO2 årlig

For de fire ungdomspolitikerne ble det en reise inn i fremtidens fornybarmarked.

-Skottland er et av de landene i Europa som har aller mest fornybar energi. Det har masse vindkraft, og en stor del av miksen deres er fornybar, sier Nora Heyerdahl fra Grønn Ungdom.

Skottene har imidlertid et problem.

-Og det er at når det ikke blåser, så har de ikke nok strøm. Da skrur de på gasskraftverk og dieselkraftverk i stedet, sier Heyerdahl.

De fire ungdommenes besøkte vindkraftanlegg, gasskraftanlegg og dieselkraftverk. De rakk også en tur innom et kullkraftverk i England.

Den britiske systemoperatøren, National Grid, har anslått at NorthConnect vil kunne kutte 2 millioner tonn CO2 årlig - like mye som det én million personbiler slipper ut. I følge NorthConnects beregninger vil kraftkabelen også bidra med om lag 10 milliarder til Norge.

-Det er veldig mange klimatiltak som jeg har lyst til å gjennomføre som koster veldig mye penger. Da må vi også gjennomføre de klimatiltakene som vi kan tjene masse penger på, mener Heyerdahl.