Hopp til hovedinnhold
Artikkel

Ordfører fortviler over Listhaugs snuoperasjon: – Vil gå glipp av milliardinvestering

Hardanger-kommune kan gå glipp av flere arbeidsplasser og store kraftinntekter om Frp lykkes i å stoppe den planlagte kraftkabelen til Skottland.


Publisert 24.01.2020

Artikkelen ble først publisert på NRK. Klikk her for å lese artikkelen i sin helhet på NRK.no

Både arbeidsplasser, kraftinntekter og ny infrastruktur ryker dersom Frp får flertall på Stortinget for å legge prosjektet dødt .

– Nå tror jeg North Connect-kabelen henger i en tynn tråd. Men jeg skal ta det opp med mine, så får vi se hvor dette ender, sier Eidfjord-ordfører Anders Vatle (Sp).

Han er irritert og fortvilet over at regjeringskrisen kan medføre at strømkabelen North Connect mellom Simadalen i Eidfjord og Long Haven Bay ved Peterhead i Skottland ikke blir bygget.

Kabelen skulle frakte norsk vannkraft til Storbrittania og skotsk vindkraft tilbake til Norge fra 2024. Bak prosjektet står svenske Vattenfall, Agder Energi, E-CO Energi og Lyse Produksjon.

Et nei på Stortinget til North Connect vil ramme Eidfjord kommune hardt, hevder ordfører Vatle.

– Helt konkret vil vi gå glipp av en milliardinvestering, som ville gitt næringslivet og bosettingen en skikkelig boost. Det er også flere infrastrukturtiltak som i så fall mest sannsynlig ikke blir realisert, sier Vatle.

Utregninger gjort av NVE viser at kabelen vil være samfunnsøkonomisk lønnsom for Norge, men den vil også føre til høyere strømpriser i Norge.

Det har ført til at at også andre kommuner har gitt prosjektet tommelen ned.

(Foto: Tale Hauso / NRK)