Hopp til hovedinnhold
Artikkel

Skottland bidrar til fornybarmarkedet

Senterpartiet har de siste ukene kastet inn mellomlandsforbindelsen NorthConnect til Skottland i debatten om de høye strømprisene i Norge. Kyrre Nordhagen reagerer kraftig på påstander i intervju med Adresseavisen.

Publisert 11.02.2019

Kyrre Nordhagen, talsmann i NorthConnect, ble nylig intervjuet av Adresseavisen for å svare på Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet og tidligere olje- og energiminister, sin påstand om at NorthConnect-kabelen til Skottland er en ren «eksportkabel» som ikke burde realiseres.

Klikk her for å lese hele intervjuet i sin helhet på Adressa.no (bak betalingsmur).

- Skottland er et land som vil avvikle sin egen forurensende energiproduksjon, men ikke bidra med penger og natur til ny, ren energiproduksjon, sa Borten Moe til Adresseavisen – som i sin tid som olje- og energiminister stanset prosjektet ved å endre energiloven.

- At Skottland ikke vil bidra til fornybarmarkedet er fullstendig feil. Skottland er ett av de landene i Europa som har bygd ut mest fornybar kraft de siste årene. For 10-15 år siden besto mesteparten av energimiksen i Skottland av kull, gass og kjernekraft. De siste årene har skottene hatt en enorm utbygging av fornybar energi, i hovedsak vindkraft. I 2016 stengte de det siste kullkraftverket. Det siste gasskraftverket skal etter planen stenges i 2020. Til nå har skottene bygget nærmere 4000 vindmøller, sier Nordhagen i intervjuet med Adresseavisen.

- Norge står i en særstilling med sin vannkraft. Men Skottlands vindmølleparker og Norges vannkraft passer godt sammen, og vil gi en fleksibilitet i tørrår som også Norge vil nyte godt av, begrunner Nordhagen.