Hopp til hovedinnhold
Artikkel

Sterk skotsk støtte til NorthConnect

Publisert 09.01.2020

- Den skotske regjeringen er en sterk tilhenger av NorthConnect, sa Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon, i sin tale på NHOs årskonferanse onsdag formiddag.

Sturgeon la spesielt vekt på at Skottland og Norge har gode muligheter for å samarbeide for å redusere utslippene av klimagasser, og understreket at NorthConnect vil hjelpe både Skottland og Norge å kutte utslipp, i tillegg til at det vil styrke forsyningssikkerheten.

- NorthConnect vil gjøre det mulig å sende overskuddskraft fra skotske vindparker til Norge og Skandinavia, og på dager da det ikke blåser kan norsk vannkraft dekke noe av Skottlands behov for strøm, sa Sturgeon.


- Jeg håper virkelig at prosjektet går igjennom, sa Sturgeon.

Tidligere på dagen møtte hun et lite utvalg norske næringslivsledere til en rundebordskonferanse. NorthConnect var representert ved konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi, og konsernsjef Finn Bjørn Ruyter i Hafslund E-CO.


- Det var et meget konstruktivt møte der vi diskuterte hvordan Norge og Skottland kan samarbeide for å kutte utslippene av klimagasser til felles beste. Og så var det selvfølgelig meget gledelig at den skotske førsteministeren så tydelig uttrykte behovet for NorthConnect, sier Ruyter.

Ruyter forteller at Skottland har bygget ut mye vindkraft de siste årene, og at de nå har en fornybarandel på 75 prosent. I perioder med mye vind, er overføringskapasiteten sørover til England for liten slik at de må stenge ned produksjonen. I perioder med lite vind, er det behov for mer fleksibilitet.

- Med NorthConnect vil Norge kunne nyte godt av rimelig kraft i overskuddsperioder og levere regulerbar kraft i perioder med høy etterspørsel i Skottland, sier Ruyter.

Her kan du se Sturgeons tale på NHOs årskonferanse.

(Foto: NHO)