Det kom frem da medlemmene i Stortingets energi- og miljøkomite avsa sin innstilling til Rødts dokument 8-forslag på tirsdag.
- NorthConnect er et meget godt klimatiltak som vil redusere utslippene av klimagasser i Storbritannia med om lag 2 millioner tonn CO2 hvert år, tilsvarende utslippene fra en million personbiler. Samtidig vil prosjektet gi store samfunnsøkonomiske gevinster. Vi er derfor glad for at det store flertallet i Energi- og miljøkomiteen, er negative til Rødts forslag, sier Lars Nermoen, kommunikasjonsansvarlig i NorthConnect
Kraftutveksling gir store klimakutt
NorthConnect er en planlagt kraftkabel mellom Eidfjord i Hardanger og Peterhead i Skottland. Prosjektet, som nå ligger til vurdering hos Norges Vassdrags- og energidirektorat, vil gjøre det mulig for Norge å importere vindkraft fra Skottland til lave priser når det er kaldt om vinteren. Samtidig kan Norge eksportere vannkraft til Skottland når de har underskudd på fornybar energi.
Skottland har de siste årene faset ut all kullkraft og har i dag bare ett gasskraftverk igjen. Samtidig har de bygget ut store mengder vindkraft, som i motsetning til gasskraft og norsk vannkraft kan slås av og på ved behov.
I dag importerer skottene gasskraft fra England på vindstille dager. Med NorthConnect kan de i stedet importere norsk vannkraft. Dermed vil NorthConnect bidra med å fortrenge forurensende gasskraftproduksjon i Storbritannia, og på den måten bidra til store utslippskutt.
NorthConnect eies av Lyse, Agder Energi, E-CO Energi og Vattenfall. Alle selskapene er offentlig eid. Lyse, Agder Energi og E-CO Energi eies av 47 kommuner i Rogaland og Agder, samt Oslo kommune. I tillegg har den norske staten en eierandel i Agder Energi gjennom Statkraft. Vattenfall er et energiselskap eid av den svenske stat.
Her kan du lese partienes innstilling.
Kort om NorthConnect
- Planlagt kraftkabel mellom Norge og Skottland
- Tilkobling i Simadalen i Eidfjord kommune og Long Haven Bay ved Peterhead
- 665 kilometer kabel
- Kapasitet 1400 MW
- Investering på om lag 1,7 milliarder Euro
- Planlagt idriftsettelse er i 2024