Hopp til hovedinnhold
Artikkel

«Vi kan ikke vente med lønnsomme klimatiltak som NorthConnect!»

Oda Sofie Pettersen (20) er fylkestingsrepresentant for Miljøpartiet de Grønne i Agder. Hun har engasjert seg i et av de mest effektive klimatiltakene som norske politikere kan vedta i år, nemlig kraftkabelen NorthConnect.

Publisert 06.03.2020
av Lars Nermoen, Kommunikasjonsansvarlig, NorthConnect

-Fordelene med å bygge NorthConnect er at vi kutter utslipp globalt. Ved å importere vindkraft fra Skottland, som de har til overs, og eksportere norsk vannkraft så kan vi både tjene penger og kutte utslippene med 2 millioner tonn CO2 årlig, sier Pettersen.

I tillegg til å delta i politikken studerer hun også internasjonale studier ved Universitetet i Oslo, og jobber litt som fisker.

-Jeg vokste opp på Langenes, ved havet, og alle generasjonene før meg har vært fiskere. Så jeg har vokst opp som en fiskerdatter, forteller hun.

Enten det var til lands eller til havs, har Oda Sofie tilbrakt mye tid ute i naturen. Her har hun fått kjenne miljø-ødeleggelsene på kroppen.

-Helt siden jeg var liten har jeg og pappa vært ute i skjærgården og plukket plast. Da lærte jeg tidlig hva slags alvor det har når vi forurenser og ødelegger miljøet og naturen rundt oss, sier Pettersen.

- Vi trenger klimahandling nå!

-Nå handler engasjementet mitt mest om frykten jeg føler ovenfor klimaendringer. Vår generasjon vet hva slags konsekvenser vi står ovenfor og da er det frustrerende å se at det ikke handles deretter, sier Pettersen.

Les også: -Samarbeid mellom land og bygging av kraftkabler bidrar til at Europa klarer overgangen fra fossil til fornybar kraft raskere og rimeligere, sier professor i fornybar energi ved NMBU, Torjus Bolkesjø..

Klimaendringene gjør at verden har dårlig tid. Norge og en rekke andre land har forpliktet seg til å gjennomføre flere klimatiltak for å unngå en global oppvarming på mer enn 1,5 grader innen 2030. NorthConnect, som er en planlagt kraftkabel mellom Norge og Skottland, vil bidra til å redusere to millioner tonn klimagassutslipp i året. Det er like mye CO2 som én million personbiler slipper ut hvert eneste år.

-Vi kan ikke vente med lønnsomme klimatiltak som NorthConnect, avslutter Pettersen.