Hopp til hovedinnhold

Aktuelt

Desember 2019

Villedende fra Marit Arnstad om Acer

Marit Arnstad, Senterpartiets parlamentariske leder, taler mot bedre vitende når hun hevder at EUs fjerde energimarkedspakke inneholder en klausul som binder land til å bygge ut utvekslingskabler.

Viddalsdammen

Klimakrise og norske strømprisen

Klimakrisen er vår tids største utfordring. NorthConnect kan kutte 2 millioner tonn CO2-utslipp årlig, og er et av de mest effektive klimatiltakene norske politikere kan vedta. Likevel preges debatten av norske strømpriser.

"Alt var bedre før"

"Kabelmotstanden er en kamp mot distriktene, kraftselskapene, klimaet og kommunene - og mot nye arbeidsplasser. Se bare hvilke muligheter fremtiden kan gi i en kommune som Bindal," skriver Terje Breivik, parlamentarisk leder i Venstre, og Jon Gunnes, stortingsrepresentant Venstre, i et innlegg i DN.

NorthConnect-kabelen bør få konsesjon

"NorthConnect-kabelen bør få konsesjon", skriver Energi Norge etter at NVE overleverte sin vurdering av kabelen til Olje- og energidepartementet 10. desember.

Kraft til de som har mest fra før

"Ola og Kari Nordmann eier norske kraftverk. Skal vi selge strømmen billig, skal grunnen være god," skriver Hans Bårdsgård, kommentator i Nationen, 12. desember.

Undersjøisk kabel i vinden

"Vi er overbevist om at fordelene med ytterligere en kabel til Europa er større enn den potensielle nedsiden som økt kraftpris vil utgjøre. Konsekvenser for industrien bør avdempes med aktiv industripolitikk," skriver Dagsavisen om NorthConnect på lederplass.

Kraftkabelen burde fått ein sjanse

"NorthConnect er bra for både klimaet og Norge," skriver Bergens Tidende på lederplass, og foreslår flere gode kompromisser for å få til et lønnsomt klimatiltak.

Klimafiendtlig kabelpopulisme

Man skulle tro alle i vår tid ville applaudere et klimaløft for millioner av mennesker. At større verdiskaping i en av Norges viktigste næringer ville få entusiastisk støtte fra et samlet storting, skriver Steffen Syvertsen, konsernsjef i Agder Energi.

Klimakalender

Det haster med å løse klimakrisen, og vi kan ikke vente med gode klimatiltak hvis vi skal nå målene i Parisavtalen. Siden adventstiden er ventetid, spurte vi 24 utålmodige klimaforkjempere hva de ønsker seg aller mest til jul.